Pożywienie powinno być lekarstwem, lekarstwo pożywieniem (Hipokrates).

Zapiekanka z mięsa porosołowego.

Zapiekanka z mięsa porosołowego.

paź 7, 2013

Po ugotowaniu rosołu masz mięso i część warzyw, które możesz wykorzystać do niesamowitej zapiekanki.

W niniejszym przepisie zakładam, że rosół był gotowany na wołowinie i skrzydełkach indyczych.

Jak ugotować rosół? Zobacz klikając na czerwony baner.

Rosół na jesienne słoty i smutki.

 

Do zapiekanki przygotuj:

  • Szklankę kaszy pęczak. Zagotuj dwie szklanki wody i do wrzątku dodaj łyżeczkę masła, potem kaszę.  Posyp szczyptą imbiru i dosól do smaku. Zagotuj chwilę. Gdy woda wchłonie się, owiń ręcznikiem garnek i schowaj pod kołdrę na pół godziny.
  • Przygotuj niecałą szklankę rosołu. Jeżeli nie masz już rosołu może być woda lub wywar z warzyw (możesz dogotować sobie trochę warzyw do zapiekanki).
  • Mięso porosołowe – oddziel od kości, usuń skórę z kawałków indyczych i pokrój wszystko na małe kawałki.
  • Warzywa z rosołu pokrój na plasterki.
  • 4 cebule obsmaż na maśle klarowanym.
  • Ćwiartkę kapusty (lub więcej) poszatkuj i również podsmaż na maśle.
  • 2 duże pomidory sparz wrzątkiem i obierz skórkę. Pomidory pokrój na kawałki. Można dodać zamiast pomidorów, dwie puszki pomidorów lub sok z pomidorów (własnej roboty).

Teraz zabieramy się za zapiekankę.

W poniższym przepisie nie uwzględniam smaków, gdyż potrawa ta może być dowolnie modyfikowana i nie chcę przepisu komplikować.

  • Do naczynia żaroodpornego (z pokrywką) wsyp kaszę.
  • Wlej rosół (może być nawet szklanka), wodę lub wywar z warzyw.
  • Dodaj łyżeczkę imbiru, kardamonu.
  • Posyp pół łyżeczką soli.
  • Trochę zieleniny: świeża (pokrojona) lub suszona pietruszka, koperek.
  • Możesz dodać pokrojone liście kurdybanka, pokrzywy i mleczu.
  • Dodaj mięso.
  • Teraz warzywa.
  • Podsmażoną cebulę.
  • Posyp pieprzem, kolendrą – po pół łyżeczki.
  • Pół łyżeczki soli.
  • Rozłóż na wierzch połowę pomidorów.
  • Posyp majerankiem i tymiankiem.
  • Nałóż kapustę.
  • Dodaj drugą połowę pomidorów.
  • Posyp jeszcze pietruszką, majerankiem.
  • Pół łyżeczki kminku.
  • Trochę pieprzu.
  • Przykryj i wstaw do średnio nagrzanego piekarnika na 50 minut.

Pierwszą porcję wybierasz prosto z naczynia. Później przekładaj porcje do rondla i odgrzewaj. Pamiętaj żeby nabierać porcje z wszystkich warstw. Potem w rondlu to wszystko się wymiesza.

Ten przepis możesz w dowolny sposób modyfikować.

My dodawaliśmy zamiast pomidorów np. grzybki suszone (wcześniej oczywiście namoczone i woda dolana do zapiekanki). Dodawaliśmy również kabaczka, dynię, pasternak, seler. Można dodać wcześniej podsmażone pieczarki.

Próbowaliśmy robić tę zapiekankę z ryżem, zamiast kaszy, ale nie wyszło dobrze. Robi się taka maź. Pewnie można spróbować z ziemniakami, ale według mnie najsmaczniejsza jest z kaszą.

Najważniejsze, że wychodzi z tego wspaniałe danie. My się tym zajadamy i Tobie też tego życzę.

Pobierz przepis i wydrukuj

 

 

Smacznego.

Marek Grabowski

 

Zapraszamy do naszych programów:

Zdrowe odżywianieBiznes internetowy na bazie zdrowego odżywianiaBiznes internetowy na bazie urody

 

 

One comment

  1. Dziękuje za przepis, choć u mnie niestety nie ma z czego wykonać takiej zapiekanki;), gdyż mięso rosołowe(udka) oraz warzywa są zjadane z rosołem oraz następnego dnia z jakąś inna zupą przygotowaną na bazie rosołu(czerwony barszcz, pomidorowa, warzywna etc.). Schabik zaś, który wrzucam do rosołu, pycha smakuje na kanapce z dodatkiem chrzanu:) Polecam. Smacznego:)