Pożywienie powinno być lekarstwem, lekarstwo pożywieniem (Hipokrates).

Rosół na jesienne słoty i smutki

Rosół na jesienne słoty i smutki

paź 6, 2013

Kiedy tworzę ten wpis jest jesień. Jest to okres, gdzie narażeni jesteśmy na wiatry, deszcze, chłodne powietrze i pierwsze przymrozki. Ludzie szczepią się na wirusy grypy, ale i tak smarkają, kaszlą i czują zmęczenie w kościach.

Mam dla Ciebie rosół, taki specjalny na jesień.

Po zjedzeniu talerza takiego rosołu wracają chęci do życia. Jesień i zima nie są już takie straszne.

Przygotuj:

  • ok. 60 dag wołowiny z kością (rostbef lub żeberka)
  • dwa skrzydła indycze
  • dwie cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • kilka średnich marchewek
  • jedną, dwie pietruszki
  • przyprawy

Uwaga!

Oznaczenia w nawiasach pokazują do jakiego smaku należy dany surowiec:  [g] – to smak gorzki, [sł] – smak słodki, [o] – smak ostry, [sn] – to smak słony i [k] – to smak kwaśny. Między dodaniem poszczególnych smaków dobrze jest zachować ok. minutowe przerwy. Ważna jest właśnie kolejność dodawania tych smaków.

Zaczynamy!

  • [g]       Do 3 litrów wrzącej wody dodać:
  • [g]       po pół łyżeczki tymianku, majeranku i rozmarynu,
  • [sł]       1 łyżeczkę całego kminku,
  • [sł]       60 dag wołowiny z kością (rostbef lub żeberka),
  • [o]       dwa skrzydła indycze,
  • [o]       2 cebule w całości, 6 dużych ząbków czosnku (przeciśniętych przez praskę),
  • [o]       1 łyżeczka kolendry mielonej, 1 kopiasta łyżeczka imbiru,
  • [o]       ½ łyżeczki pieprzu Cayenne (pierwszy raz może być ¼ dla próby, jeśli się boisz),
  • [o]       1 łyżeczka kardamonu
  • [o]       1 duży liść laurowy, 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • [sn]      1 łyżeczkę Vegety, sól do smaku (ok. 1 łyżki),
  • [k]       związany pęczek zielonej pietruszki, ½ łyżeczki bazylii,
  • [g]       1 łyżeczkę kurkumy.

Przykryć i gotować na bardzo małym ogniu przez 3 godziny. Następnie dodać:

marchewka

  • [sł]       3 średnie marchewki (można dodać więcej, ja daję nawet 8 – 10),
  • [sł]       2 pietruszki,
  • [o]       szczyptę pieprzu do smaku (aby zakończyć potrawę na smaku ostrym).

Gotować jeszcze 30 minut.

Następnie wyjąć mięso i jarzyny. Resztę przecedzić.

Ten przepis na rosół pochodzi z książki Anny Ciesielskiej – „Filozofia życia”.

Taki rosół zjeść można z makaronem, ale my jemy go z polentą. Przepis na polentę znajdziesz klikając na poniższy baner.

Polenta

 

 

Mięso porosołowe możesz użyć do zrobienia naleśników, ale gorąco polecam Ci użyć go do zapiekanki. Jest rewelacyjna. Chociaż nic nie mam przeciw naleśnikom, też są świetne. Poniżej podaję Ci link do tej zapiekanki.

Zapiekanka z mięsa porosołowego.

 

 

 

Parę słów ode mnie.

Gotujemy go bardzo często. Szczególnie, gdy przychodzi taki jesienno-zimowy okres. Rosół nie jest jasny. Jest bardzo esencjonalny. Przyprawy sprawiają, że na talerzu pozostaje mały osad. Czasami dajemy więcej wrzątku (nie 3 litry tylko 3,5 lub 4). Generalnie jest pyszny. I uwaga – uzależnia. Po zjedzeniu talerza takiego rosołu już żaden inny nie będzie tak smaczny.

Rosół koniecznie musi być na wołowinie i indyku. Nie bój się, że wyjdzie drogo. Rosół starcza na długo, a mięso wykorzystane w zapiekance lub naleśnikach też da kilka porcji obiadowych.

To chyba wszystko, jak coś to pytaj.

Pobierz przepis i wydrukuj

 

 

Smacznego.

Marek Grabowski

Zapraszamy do naszych programów:

Zdrowe odżywianieBiznes internetowy na bazie zdrowego odżywianiaBiznes internetowy na bazie urody

 

 

4 comments

  1. Właśnie taki rosołek gotuję codziennie w niedzielę lub poniedziałek(dziś był na obiadek). Tylko nie dodaję vegety, soli, kolendry, cayenne, kminku, kardamonu i imbiru, ale za to pieprz ziołowy i paprykę ostrą lub słodką. Dorzucam jeszcze seler. Na drugi dzień na bazie rosołu robię czerwony barszcz(z suszonych buraków), pomidorową lub jakąś warzywną(z mrożonych warzyw). Część zamrażam. Skórę z udek zdejmuję przed ugotowaniem. Rosołek wychodzi bardzo smaczny:)

  2. Mięso wołowe, które dorzucam, to schab – świetnie smakuje ugotowany, podany na kanapce z chrzanem:)

  3. Czekam na kontynuacje

  4. Rosół super!, na początek dawałam mniejsze ilości przypraw,trzeba się przyzwyczaić do nowych smaków. Bardzo smaczny rosół i naprawdę rozgrzewający.