Pożywienie powinno być lekarstwem, lekarstwo pożywieniem (Hipokrates).

Zupa grzybowa z pieczarek

KATEGORIA – ZUPY

kategoria zupy

Składniki na 4 – 6 porcji, na śniadanie, obiad lub kolację.

Składniki:

  • 3,5  l wrzątku
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 70 dag pieczarek
  • 3 cebule
  • 2 kalarepki
  • kawałek selera
  • 2 łyżki smalcu gęsiego (może być kokosowy)
  • przyprawy

Przygotowanie:

  • [g]       do wrzątku dodaj:
  • [g]       szczyptę kurkumy i tymianku,
  • [sł]       3 marchewki pokrojone w plasterki,
  • [sł]       pokrojoną w plasterki pietruszkę,
  • [sł]       70 dag pokrojonych pieczarek (może być nawet więcej),
  • [o]       3 drobno pokrojone cebule,
  • [o]       kalarepki pokrojone w kostkę,
  • [o]       pokrojony w kostkę kawałek selera,
  • [sn]     1 łyżeczka soli,
  • [k]       garść pietruszki suszonej lub pęczek świeżej,
  • [k]       1 łyżeczkę bazylii, może być również koperek,
  • [g]       2 łyżeczki majeranku,
  • [sł]       1 łyżeczka kminku,
  • [sł]       smalec gęsi (może być olej kokosowy),
  • [o]       ½ łyżeczki imbiru,
  • [o]       1/3 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • [o]       ½ łyżeczki pieprzu czarnego,
  • [o]       1 łyżeczka kozieradki,

Gotuj ok. 30 minut, do miękkości. Następnie odlej połowę zupy i po zmiksowaniu dodaj ją do pozostałej części w garnku.

Gotuj jeszcze około 5 minut i dosmakuj:

  • [o]       pieprzem
  • [sn]     solą.

Oznaczenia w nawiasach pokazują do jakiego smaku należy dany surowiec:  [g] – to smak gorzki, [sł] – smak słodki, [o] – smak ostry, [sn] – to smak słony i [k] – to smak kwaśny. Między dodaniem poszczególnych smaków dobrze jest zachować ok. minutowe przerwy. Ważna jest właśnie kolejność dodawania tych smaków.

Pobierz przepis i wydrukuj

 

 

Smacznego.

Krystyna Szajewko-Grabowska i Marek Grabowski

 

Zapraszamy do naszych programów:

Zdrowe odżywianieBiznes internetowy na bazie zdrowego odżywianiaBiznes internetowy na bazie urody