Pożywienie powinno być lekarstwem, lekarstwo pożywieniem (Hipokrates).

Zapiekanka z selera

KATEGORIA – DANIA Z WARZYW

 gulasze warzywne

Składniki na 6 porcje, na obiad.

Składniki:

  • 1 kg selera (2 selery)
  • 2 duże cebule
  • 2 puszki pomidorów
  • 5 ząbków czosnku
  • ¾ szklanki ryżu brązowego lub dzikiego
  • ¾ szklanki zmielonych orzechów laskowych, uprażonych
  • Smalec gęsi
  • Przyprawy.

Przygotowanie:

1. Seler pokrój w plastry 3 – 5 mm, wrzuć do wrzątku i gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie.
2. Orzechy laskowe zmiel na drobno i podpraż krótko na suchej patelni.
3. Ryż ugotuj, aby był jeszcze lekko twardy. Wsyp ¾ szklanki ryżu do 1 litra wrzątku, ugotuj i przecedź.
4. Cebulę drobno pokrój i podsmaż lekko na smalcu gęsim. W trakcie smażenia dodawaj:

  • przetarty przez praskę czosnek,
  • 1 łyżeczkę bazylii, garść natki pietruszki (może być suszona),
  • pomidory z puszki,
  • 1 łyżeczkę majeranku,
  • 1 łyżeczkę kminku.

5. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami:

  • Sos pomidorowy.
  • Ryż.
  • Orzechy.
  • Seler.
  • Na końcu ma być seler.

6. Po wierzchu posyp pieprzem, solą, pietruszką i połóż płatki masła.
7. Zapiekaj 30 minut.

Proporcje ryżu, pomidorów i selera możesz trochę zmieniać. Nam ta proporcja smakuje najlepiej. W trakcie zapiekania sprawdzaj wilgotność i w razie potrzeby dodaj trochę wody.

Oznaczenia w nawiasach pokazują do jakiego smaku należy dany surowiec:  [g] – to smak gorzki, [sł] – smak słodki, [o] – smak ostry, [sn] – to smak słony i [k] – to smak kwaśny. Między dodaniem poszczególnych smaków dobrze jest zachować ok. minutowe przerwy. Ważna jest właśnie kolejność dodawania tych smaków.

Pobierz przepis i wydrukuj

 

 

Smacznego.

Krystyna Szajewko-Grabowska i Marek Grabowski

 

Zapraszamy do naszych programów:

Zdrowe odżywianieBiznes internetowy na bazie zdrowego odżywianiaBiznes internetowy na bazie urody