Pożywienie powinno być lekarstwem, lekarstwo pożywieniem (Hipokrates).

Tatar z awokado

KATEGORIA – PRZEKĄSKI

Kategoria przekąski

Nie lubisz tatara z wołowiny lub nie chcesz jeść mięsa, to ten przepis jest dla Ciebie. Smakuje jak tatar, a tatarem nie jest.

Składniki na 2 porcje; na śniadanie, kolację lub jako przekąska.

Składniki:

  • średni ogórek kiszony,
  • 2 małe cebule,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2 żółtka,
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma.

Przygotowanie:

Obierz ogórka kiszonego i pokrój w drobna kostkę, to samo zrób z cebulą.

  • [sł]   Przekrój na pół awokado, wyciągnij pestkę i za pomocą łyżki wydrąż do miseczki, a za pomocą widelca rozgnieć na papkę. Następnie dodaj:
  • [o]   wcześniej rozdrobnioną cebulę,
  • [sn]  sól do smaku,
  • [k]    pokrojonego ogórka (wcześniej wyciśnij go trochę),
  • [g]    szczyptę kurkumy,
  • [sł]   2 żółtka (jeśli robisz 1 porcję, to do połowy dodaj 1 żółtko, drugą połowę możesz zjeść później z drugim żółtkiem),
  • [o]    pieprz do smaku.

Żółtko możesz podać dopiero na talerzu, jak to często robi się z tatarem wołowym.

Danie to może być zrobione również bez żółtka.

Oznaczenia w nawiasach pokazują do jakiego smaku należy dany surowiec:  [g] – to smak gorzki, [sł] – smak słodki, [o] – smak ostry, [sn] – to smak słony i [k] – to smak kwaśny. Między dodaniem poszczególnych smaków dobrze jest zachować ok. minutowe przerwy. Ważna jest właśnie kolejność dodawania tych smaków.

Pobierz przepis i wydrukuj

 

 

Smacznego.

Krystyna Szajewko-Grabowska i Marek Grabowski

 

Zapraszamy do naszych programów:

Zdrowe odżywianieBiznes internetowy na bazie zdrowego odżywianiaBiznes internetowy na bazie urody