Pożywienie powinno być lekarstwem, lekarstwo pożywieniem (Hipokrates).

Szakszuka

KATEGORIA – DANIA Z WARZYW

 gulasze warzywne

Składniki na 3 porcje, idealne na kolację,ale może być na śniadanie lub obiad.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • jedna duża cebula pokrojona w kostkę,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę,
  • 1 puszka pomidorów lub 2 pomidory całe,
  • słodka i ostra papryka,
  • sól, pieprz i inne przyprawy wg uznania (np. bazylia, kozieradka, szczypta chili, kurkuma, kminek),
  • olej kokosowy do smażenia.

Przygotowanie:

  • [sł]       Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę,
  • [o]       dodaj czosnek i smaż do zeszklenia.
  • [o]       Następnie dodaj paprykę i smaż ok. 3-4 minuty.
  • [o]       Posyp ¼ łyżeczki pieprzu,
  • [o]       ¼ łyżeczki kozieradki.
  • [o]       Dalej dodaj: szczyptę chili,
  • [o]       szczyptę papryki ostrej,
  • [sn]     szczyptę soli,
  • [k]       1 łyżeczkę suszonej pietruszki lub garstkę świeżej,
  • [k]       ½ łyżeczki bazylii,
  • [k]       pomidory pokrojone w kostkę,
  • [g]       szczyptę majeranku,
  • [g]       szczyptę kurkumy,
  • [sł]       ½ łyżeczki papryki słodkiej,
  • [o]       szczyptę papryki ostrej,
  • [sn]     sól do smaku.

Gotuj do momentu, aż sos zredukuje się (odparuje woda).

  • [sł]       Dużą łyżką odciśnij w warzywach 3 wgłębienia i w każde wbij po jajku.
  • [o]       Posyp szczyptą pieprzu
  • [o]       i szczyptą soli na jajka.

Przykryj pokrywką i duś do momentu, aż białka zetną się, a żółtka pozostaną płynne. Przed podaniem możesz posypać oliwkami lub zieleniną.

Danie o nazwie szakszuka (shakshouka) pochodzi z kuchni arabskiej, jest popularne także w Izraelu.

To jest danie na 3 porcje. Jeśli nie masz kogo poczęstować, zrób porcję z jednego lub dwóch jaj dla siebie (1/2 lub 1/3 porcji).

Oznaczenia w nawiasach pokazują do jakiego smaku należy dany surowiec:  [g] – to smak gorzki, [sł] – smak słodki, [o] – smak ostry, [sn] – to smak słony i [k] – to smak kwaśny. Między dodaniem poszczególnych smaków dobrze jest zachować ok. minutowe przerwy. Ważna jest właśnie kolejność dodawania tych smaków.

Pobierz przepis i wydrukuj

 

 

Smacznego.

Krystyna Szajewko-Grabowska i Marek Grabowski

 

Zapraszamy do naszych programów:

Zdrowe odżywianieBiznes internetowy na bazie zdrowego odżywianiaBiznes internetowy na bazie urody