Pożywienie powinno być lekarstwem, lekarstwo pożywieniem (Hipokrates).

Krupnik ryżowy

KATEGORIA – ZUPY

kategoria zupy

Na śniadanie, obiad lub kolację.

Składniki:

  • 3 l wrzątku
  • 2/3 szklanki ryżu brązowego lub basmati
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pietruszka
  • por
  • kawałek selera
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki i koperek
  • przyprawy

Przygotowanie:

  • [g]       do 3 l wrzątku dodaj: 1/3 łyżeczki tymianku,
  • [sł]       1/3 łyżeczki kminku (ziarna), 1 łyżeczkę masła
  • [sł]       pokrojoną w talarki marchewkę, ziemniaki pokrojone w kostkę, pokrojoną pietruszkę,
  • [o]       pokrojoną cebulę, kawałek pora w talarkach,
  • [o]       ryż
  • [o]       2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • [o]       1/3 łyżeczki imbiru, szczyptę pieprzu cayenne, 1 łyżeczkę kozieradki.
  • [sn]     1 łyżeczkę soli morskiej,
  • [k]       szczyptę bazylii,
  • [g]       1/3 łyżeczki kurkumy,
  • [sł]       1 łyżeczkę masła,
  • [o]       rozgniecione 2 ząbki czosnku,

Gotuj, a kiedy ryż będzie miękki dodaj:

  • [sn]     sól do smaku,
  • [k]       poszatkowany koperek i natka pietruszki,
  • [k]       odrobinę soku z cytryny do smaku.
  • [g]       Uzupełnij zupę wrzątkiem, jeśli potrzeba,
  • [sł]       dodaj szczyptę kminku
  • [o]       i dosmakuj pieprzem.

Taka zupa jest pożywna, energetyczna, a zarazem lekkostrawna. Jest dobra na chłody, po okresie oczyszczania lub kiedy potrzebujemy wzmocnienia.

Oznaczenia w nawiasach pokazują do jakiego smaku należy dany surowiec:  [g] – to smak gorzki, [sł] – smak słodki, [o] – smak ostry, [sn] – to smak słony i [k] – to smak kwaśny. Między dodaniem poszczególnych smaków dobrze jest zachować ok. minutowe przerwy. Ważna jest właśnie kolejność dodawania tych smaków.

Pobierz przepis i wydrukuj

 

 

Smacznego.

Krystyna Szajewko-Grabowska i Marek Grabowski

 

Zapraszamy do naszych programów:

Zdrowe odżywianieBiznes internetowy na bazie zdrowego odżywianiaBiznes internetowy na bazie urody