Pożywienie powinno być lekarstwem, lekarstwo pożywieniem (Hipokrates).

Kawa gotowana

KATEGORIA – NAPOJE I KOKTAJLE

Kategoria napoje

Kawa gotowana dodaje energii. Polecam Ci właśnie kawę gotowaną. Najlepsza jest poranna. Pobudzi nerki. Nie należy pić jej gorzkiej, gdyż zablokuje wątrobę. Posłódź ją miodem. Dodatkowo do kawy w czasie gotowania można dodać cynamon, imbir, kardamon, gałkę muszkatołową, goździki, chili…

Więcej o kawie znajdziesz w artykule Kawa gotowana czy parzona?

Poniżej masz nasz przepis na kawę gotowaną

Składniki:

  • łyżeczka kawy
  • cynamon
  • imbir
  • kardamon
  • mielona kolendra
  • miód

Przygotowanie:

  • [g]       Do garnka (lub czajniczka) wlej szklankę wody i doprowadź do wrzenia.
  • [g]       Do wrzątku wsyp łyżeczkę kawy i gotuj minutę.
  • [sł]      Dodaj 1/4 łyżeczki cynamonu i gotuj minutę.
  • [o]       Następnie imbir, kardamon (na czubku łyżeczki).
  • [o]       Dodaj zmieloną kolendrę (na czubku łyżeczki) i gotuj minutę.

Kawa nadaje się do picia. Przecedź przez sitko do filiżanki i ciesz się radością i energią płynącą z takiego napoju. Po wypiciu takiej kawy nie wrócisz już do zaparzania.

Aby zamknąć koło smaków możesz jeszcze dodać kilka ziarenek soli [sn] i kawałek skórki z cytryny [k], ale nie jest to konieczne.

Kawę posłódź miodem.

Dokładnie tak samo możesz przygotować kawę zbożową.

My taką kawę pijemy od wielu lat codziennie rano. Daje nam siłę i energię. Nie wyobrażamy sobie poranka bez takiej gotowanej kawy.

Pobierz przepis i wydrukuj

 

 

Smacznego.

Krystyna Szajewko-Grabowska i Marek Grabowski

 

Zapraszamy do naszych programów:

Zdrowe odżywianieBiznes internetowy na bazie zdrowego odżywianiaBiznes internetowy na bazie urody