Pożywienie powinno być lekarstwem, lekarstwo pożywieniem (Hipokrates).

Kapusta pekińska z koperkiem

KATEGORIA – DANIA Z WARZYW

 gulasze warzywne

Składniki na 2 porcje, idealne na obiad lub kolację.

Składniki:

  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszkę
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • szklankę soku pomidorowego
  • przyprawy

Przygotowanie:

  •  [g]   Zagotuj szklankę wody. Do wrzątku dodaj:
  •  [g]   ½ łyżeczki kurkumy i szczyptę tymianku,
  •  [sł]  ½ łyżeczki kminku,
  •  [sł]  startą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę,
  •  [o]   ½ łyżeczki kolendry mielonej,
  •  [o]   2 pokrojone drobno cebule,
  •  [o]   czosnek przeciśnięty przez praskę,
  •  [o]   2 liście laurowe i 2 ziarenka ziela angielskiego,
  •  [sn] ½ łyżeczki soli,
  •  [k]   1 łyżeczkę suszonej pietruszki lub garstkę świeżej,
  •  [k]   ½ łyżeczki bazylii,
  •  [k]   sok pomidorowy,
  •  [g]   szczyptę majeranku,
  •  [sł]  ½ łyżeczki papryki słodkiej,
  •  [o]   poszatkowaną kapustę pekińską,
  •  [o]   ½ łyżeczki pieprzu,
  •  [sn] sól do smaku.

Gotuj wszystko pod przykryciem przez 20 minut, aż kapusta będzie miękka.

  • [k]    Na koniec dodaj pęczek zielonego koperku lub łyżkę  koperku suszonego.

Oznaczenia w nawiasach pokazują do jakiego smaku należy dany surowiec:  [g] – to smak gorzki, [sł] – smak słodki, [o] – smak ostry, [sn] – to smak słony i [k] – to smak kwaśny. Między dodaniem poszczególnych smaków dobrze jest zachować ok. minutowe przerwy. Ważna jest właśnie kolejność dodawania tych smaków.

Pobierz przepis i wydrukuj

 

 

 

Smacznego.

Krystyna Szajewko-Grabowska i Marek Grabowski

 

Zapraszamy do naszych programów:

Zdrowe odżywianieBiznes internetowy na bazie zdrowego odżywianiaBiznes internetowy na bazie urody