Pożywienie powinno być lekarstwem, lekarstwo pożywieniem (Hipokrates).

Gulasz wołowy z czerwonym winem

KATEGORIA – DANIA MIĘSNE

Kategoria dania mięsne

Składniki na na 10 porcji, na obiad.

Składniki:

  • 1 kg wołowiny bez kości.
  • 4 średnie cebule.
  • 1 duża marchewka.
  • 3 duże ząbki czosnku.
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina.
  • 6 łyżek oleju kokosowego.
  • Przyprawy.

Przygotowanie:

  • [sł]       Wołowinę pokrój w kostkę i posyp:
  • [o]       1/3 łyżeczki pieprzu czarnego, ½ łyżeczki imbiru mielonego. Zamieszaj i posyp:
  • [sn]     1 łyżeczką soli i ½ łyżeczki Vegety naturalnej.

Wymieszaj i odstaw na pół godziny. W tym czasie przygotuj warzywa. Obierz i drobno pokrój cebule, obierz i zetrzyj na drobnej tarce marchewkę oraz obierz ząbki czosnku.

Do rondla wkładaj po kolei:

  • [sł]       olej kokosowy i rozgrzej go. Dodaj cebulę i podsmaż do zeszklenia.
  • [sł]       Dodaj startą marchewkę i chwilę podsmaż.
  • [sł]       Włóż do rondla mięso i wymieszaj. Następnie dodawaj:
  • [o]       czosnek przeciśnięty przez praskę,
  • [o]       1 liść laurowy,
  • [o]       1 łyżeczkę kolendry mielonej, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • [sn]     1 łyżeczkę soli,
  • [k]       1 łyżeczkę soku z cytryny,
  • [g]       wino oraz 3 szklanki wrzątku,
  • [9]       ½ łyżeczki tymianku i ½ łyżeczki rozmarynu.

Zamieszaj i duś do miękkości 2 – 3 godziny. Następnie dodaj:

  • [sł]       1 łyżeczkę kminku mielonego,
  • [o]       dosmakuj pieprzem
  • [sn]     i solą.

Oznaczenia w nawiasach pokazują do jakiego smaku należy dany surowiec:  [g] – to smak gorzki, [sł] – smak słodki, [o] – smak ostry, [sn] – to smak słony i [k] – to smak kwaśny. Między dodaniem poszczególnych smaków dobrze jest zachować ok. minutowe przerwy. Ważna jest właśnie kolejność dodawania tych smaków.

Pobierz przepis i wydrukuj

 

 

Smacznego.

Krystyna Szajewko-Grabowska i Marek Grabowski

 

Zapraszamy do naszych programów:

Zdrowe odżywianieBiznes internetowy na bazie zdrowego odżywianiaBiznes internetowy na bazie urody