Pożywienie powinno być lekarstwem, lekarstwo pożywieniem (Hipokrates).

Bigos z marchewki

KATEGORIA – DANIA Z WARZYW

 gulasze warzywne

Składniki na 3 porcje, idealne na kolację,ale może być na śniadanie lub obiad.

Składniki:

  • 1 kg marchewki
  • 4 cebule
  • 1 pietruszka
  • mały seler
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • Przyprawy.

Przygotowanie:

  • [g]    do szklanki wrzątku
  • [sł]    włóż startą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę,
  • [o]     starty seler i dodaj:
  • [o]     liść laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego i dusząc dalej dodawaj:
  • [sł]    podsmażone wcześniej na tłuszczu pokrojone cebule,
  • [o]     ½ łyżeczki pieprzu czarnego,
  • [o]     ½ łyżeczki kolendry mielonej,
  • [o]     1 łyżeczkę cząbru,
  • [o]     ½ łyżeczki kozieradki,
  • [sn]   ½ łyżeczki soli,
  • [k]     przecier pomidorowy,
  • [k]     1 łyżeczkę koperku i 1 łyżeczkę pietruszki,
  • [g]    ½ łyżeczki kurkumy,
  • [g]    1 łyżeczkę tymianku,
  • [sł]    ½ łyżeczki kminku,
  • [o]     na czubku łyżeczki pieprz cayenne,
  • [o]     pieprz do smaku,
  • [sn]   sól do smaku.

Duś jeszcze 20 minut.

Danie możesz zjadać samodzielnie lub jako dodatek osobno do ziemniaków, kaszy, ryżu lub mięsa.

Oznaczenia w nawiasach pokazują do jakiego smaku należy dany surowiec:  [g] – to smak gorzki, [sł] – smak słodki, [o] – smak ostry, [sn] – to smak słony i [k] – to smak kwaśny. Między dodaniem poszczególnych smaków dobrze jest zachować ok. minutowe przerwy. Ważna jest właśnie kolejność dodawania tych smaków.

Pobierz przepis i wydrukuj

 

 

Smacznego.

Krystyna Szajewko-Grabowska i Marek Grabowski

 

Zapraszamy do naszych programów:

Zdrowe odżywianieBiznes internetowy na bazie zdrowego odżywianiaBiznes internetowy na bazie urody