Pożywienie powinno być lekarstwem, lekarstwo pożywieniem (Hipokrates).

Polenta

Polenta

paź 7, 2013

Polenta, to coś, czego wcześniej nie znałem.

Gdy Krysia zainteresowała się polentą, jako zamiennik makaronu do rosołu, podchodziłem to tego pomysłu, jak do jeża. Pamiętam, że moi rodzice gotowali czasami kaszkę mannę na gęsto, potem to kroili w kostkę i dodawali do rosołu. Ja tego jeść nie chciałem.

Ale… to jest jednak świetne. Teraz najbardziej mi smakuje rosół z polentą właśnie.

Chcesz spróbować?

No, to sobie ugotuj. Oto przepis:

Polenta do rosołu – przepis.

 

 

Przepis na rosół znajdziesz klikając w ten czerwony baner.

Rosół na jesienne słoty i smutki

 

 

Uwaga!

Polentą można zastąpić ziemniaki i podawać z mięsem w sosie itp.

Polenta działa odżywczo i wzmacniająco. Harmonizuje śledzionę i żołądek. Usuwa wilgoć z organizmu i uspokaja umysł.

Jeśli chcesz ją jeść na słodko, to gotowanie kończysz przed podaniem gałki muszkatołowej.

Przepis pochodzi z książki Barbary Temelie i Baetrice Trebuth –„Gotowanie według pięciu przemian”.

Tam są zalecenia, że ta polenta jest dobra przy:

  • niedoborze czi śledziony i żołądka,
  • osłabieniu Jang nerek,
  • wilgoci,
  • problemach z trawieniem, dolegliwościach żołądkowych,
  • nadwadze, gromadzeniu się wody w organizmie,
  • zachciankach na słodycze,
  • spadku masy ciała,
  • wewnętrznym niepokoju,
  • niezrównoważeniu emocjonalnym,
  • braku apetytu.

Jest to idealna potrawa dla dzieci.

Polecam.

Marek Grabowski

 

Zapraszamy do naszych programów:

Zdrowe odżywianieBiznes internetowy na bazie zdrowego odżywianiaBiznes internetowy na bazie urody