Pożywienie powinno być lekarstwem, lekarstwo pożywieniem (Hipokrates).

Płatki owsiane są drogocenne!

Płatki owsiane są drogocenne!

maj 10, 2013

Lubicie płatki owsiane?

Ja nie.

Ale teraz jem je i bardzo mi smakują.

Dlaczego? Bo mam wspaniałe przepisy i rozumiem również, jakie zdrowotne działanie mają płatki na nasz organizm.

Płatki owsiane dostarczają nam najwyższej jakości strawionego białka, najlepiej ze wszystkich kasz. Jest tylko jeden warunek, jak pisze Anna Ciesielska w swojej książce „Filozofia zdrowia”: muszą być gotowane co najmniej 40 minut (co nie zawsze jest możliwe).

Płatki mogą jednak szkodzić w następujących przypadkach:

  • Jeśli są zjadane na surowo. Są wtedy bardzo ciężkostrawne. Nie jest dobrze wchłaniane białko i węglowodany.
  • Zjadane z zimnym mlekiem. Zimne mleko uniemożliwia żołądkowi i jelitom zdolność trawienia oraz niszczy energię śledzony.
  • Jeżeli zjadamy je surowe z zimnym jogurtem.
  • Również z surowymi owocami.
  • Jeśli są gotowane bez zrównoważenia smaków. Szczególnie, gdy brakuje smaku kwaśnego (np. sok z cytryny), który zabezpiecza przed uciekaniem minerałów.

Już nasi przodkowie powiadali:

„Chcesz mieć końskie zdrowie, jedz płatki owsiane”.

Są lekkostrawne, więc warto je wstawić do swojej diety na stałe. Są bogate w witaminy i mikroelementy. Posiadają dużo wapnia, fosforu, magnezu, krzemu. Wprawdzie odwapniają organizm, ale zabierają tylko wapń miażdżycowy, ten szkodliwy.

Jak pisze, również Stefania Korżawska w swojej książce „Ziołowe gotowanie”: tylko zdrowe osoby mogą spożywać owsiankę na mleku. Słabsi, schorowani ludzie, niech lepiej gotują płatki na wodzie. Organizm je wtedy lepiej przyswaja.

Podam Wam przepis na pyszne danie z płatków owsianych. Jest to danie na słodko i może smakować każdemu dziecku i dorosłemu. Mnie i Krysi smakuje bardzo.

Przepis jest tutaj.

Przepis na płatki owsiane na słodko

 

 Marek Grabowski

 

Zapraszamy do naszych programów:

Zdrowe odżywianieBiznes internetowy na bazie zdrowego odżywianiaBiznes internetowy na bazie urody