Pożywienie powinno być lekarstwem, lekarstwo pożywieniem (Hipokrates).

Płatki owsiane na słodko.

Płatki owsiane na słodko.

maj 10, 2013

Jest to świetne danie dla szukających coś słodkiego. Jest bardzo pożywne i przede wszystkim smaczne.

Uwaga!

Oznaczenia w nawiasach pokazują do jakiego smaku należy dany surowiec. Między dodaniem poszczególnych smaków dobrze jest zachować ok. minutowe przerwy.

Jest to danie z książki Stefanii Korżawskiej, ale przerobione wg 5 smaków.

  • [g]       Zagotuj w garnku szklankę wody.
  • [sł]     Wrzuć trochę rodzynek lub suszonych daktyli (pokrojonych).
  • [o]      Dodaj 5 łyżek płatków owsianych.
  • [Sn]    Cały czas gotując, dodaj szczyptę soli
  • [k]       łyżeczkę soku z cytryny,
  • [g]       łyżeczkę kakao,
  • [sł]      łyżeczkę miodu (lub więcej),
  • [sł]      ½ łyżeczki cynamonu,
  • [sł]      łyżeczkę zmielonych pestek dyni,
  • [sł]      łyżeczkę zmielonego sezamu,
  • [o]       i szczypta imbiru.

Gotuj jeszcze z 5 minut. Zjadaj oczywiście na ciepło.

Te dziwne znaki oznaczają smaki: [g] – to smak gorzki, [sł] – smak słodki, [o] – smak ostry, [sn] – to smak słony i [k] – to smak kwaśny. Ważna jest właśnie kolejność dodawania tych smaków.

Pobierz przepis i wydrukuj

 

 

Więcej na temat płatków owsianych znajdziesz w artykule >>„Płatki owsiane są drogocenne”.

Smacznego!

 

Zapraszamy do naszych programów:

Zdrowe odżywianieBiznes internetowy na bazie zdrowego odżywianiaBiznes internetowy na bazie urody