Pożywienie powinno być lekarstwem, lekarstwo pożywieniem (Hipokrates).

Gotowane ziemniaki

Gotowane ziemniaki

maj 25, 2013

Lubicie ziemniaki? Pewnie tak, ale podobno tuczą.

Mam dla Was wspaniały przepis na gotowane ziemniaki. Po nich nie przytyjecie.

Są wspaniałe, wilgotne i nawet nie potrzeba do nich żadnego sosu.

Uwaga!

Oznaczenia w nawiasach pokazują do jakiego smaku należy dany surowiec. Między dodaniem poszczególnych smaków dobrze jest zachować ok. minutowe przerwy.

  • [g]          Do około ½ litra wrzącej wody dodać:
  • [g]          szczyptę kurkumy,
  • [sł]         ½ łyżeczki kminku,
  • [sł]         ½ łyżeczki masła,
  • [sł]         1 kg obranych ziemniaków,
  • [o]         pokrojoną cebulę,
  • [o]         przeciśnięta dwa ząbki czosnku (można go drobno pokroić),
  • [Sn]       łyżeczkę soli.

Gotować pod przykryciem do miękkości (ok. 25 minut).

Następnie ugnieść ziemniaki tłuczkiem razem z pozostałą wodą i wszystkimi dodatkami. Wody powinno być niewiele. Później w miarę nabrania doświadczenia możecie ulewać odrobinę wody, ale najczęściej nie jest to potrzebne.

Takie ziemniaki są pyszne zarówno z sosami, jak również, jako dodatek do np. kotletów schabowych, indyczych, mielonych itp.

Jeżeli zostanie Wam trochę ziemniaków, można je odgrzewać na odrobinie masła klarowanego, formując z nich zgrabne kotleciki.

Te dziwne znaki oznaczają smaki: [g] – to smak gorzki, [sł] – smak słodki, [o] – smak ostry, [sn] – to smak słony i [k] – to smak kwaśny. Ważna jest właśnie kolejność dodawania tych smaków.

Jest to danie z książki Anny Ciesielskiej – „Filozofia zdrowia”.

Życzę smacznego!

Marek Grabowski

Zapraszamy do naszych programów:

Zdrowe odżywianieBiznes internetowy na bazie zdrowego odżywianiaBiznes internetowy na bazie urody