Pożywienie powinno być lekarstwem, lekarstwo pożywieniem (Hipokrates).

Filozofia pięciu smaków.

Filozofia pięciu smaków.

mar 3, 2014

Tradycyjna medycyna chińska ma już ponad 5 tysięcy lat. Zdajesz sobie z tego sprawę?

Nadal jest praktykowana na Wschodzie. My – ludzie Zachodu, patrzymy na te wszystkie teorie z przymrużeniem oka i uśmieszkiem na twarzy.

Bo, jak traktować informacje, że:

  • Pomarańcze i kiwi, jedzone zimową porą, osłabiają nasz system odpornościowy.
  • Jogurt i chudy twaróg nie pomagają nam schudnąć.
  • Surówki bardziej szkodzą niż pomagają.

Są to sensacyjne wiadomości, do których nie podchodzimy poważnie. Jesteśmy tak naładowani teorią, modą, reklamami i wiedzą akademicką, że trudno nam uwierzyć, że:

  • Pomarańcze i kiwi nie należą do naszego klimatu. Są dobre w ciepłym klimacie, gdyż działają ochładzająco.
  • Jogurt, to wymysł Bułgarów, gdzie je się dużo baraniny (baranina działa mocno rozgrzewająco) i klimat jest cieplejszy.
  • Surówki to moda lat 70 tych. W naszym klimacie kuchnia staropolska zawsze polecała gotowane warzywa.

5 tysięcy lat doświadczenia też robi wrażenie. Praca chińskich lekarzy polegała przede wszystkim na zapobieganiu chorobom. Cesarz chiński miał być zdrowy. Jeśli chorował, medyk nie dostawał wynagrodzenia, a nawet groziły mu kary. Co ciekawe, lekarz nie mógł się zbliżyć do cesarza. Mógł tylko obserwować, zadawać pytania i rozwijać swoje umiejętności zapobiegania.

Ta obserwacja ludzi i całej przyrody doprowadziła chińskich medyków do wniosku, że wszystko w przyrodzie jest ułożone według pewnego porządku i wystarczy tylko ten porządek zauważyć i zachować. Człowiek jest częścią przyrody i podlega tym samym prawom, co rośliny, ptaki, zwierzęta i gwiazdy.

zdrowe odżywianie więcej informacji

Wszystko ulega przemianom: pory roku, pory dnia, cykle życia i wszystko zostało zapisane w kole przemian.

Wszystko, co jemy, podzielono na pięć smaków: kwaśny, gorzki, słodki, ostry lub słony. Każdy smak odpowiada swojemu żywiołowi i porze roku. Każdy ze smaków działa na człowieka tak, jak odpowiednia pora roku na Ziemię. Tak powstał cykl odżywczy pięciu przemian.

koło 5 smaków

Gotowanie według pięciu smaków polega na tym, że w każdej potrawie muszą znaleźć się wszystkie smaki dodawane w odpowiedniej kolejności. Pominięcie jednego elementu zaburzy harmonię i porządek. Tak, jak następują po sobie pory roku, pory dnia, czy cykle życia, tak do garnka powinny trafiać surowce według obiegu odżywczego koła pięciu przemian.

  • Smak kwaśny – żywioł drzewo, pora roku wiosna.
  • Smak gorzki – żywioł ogień, pora roku lato.
  • Smak słodki – żywioł ziemia, pora roku późne lato.
  • Smak ostry – żywioł metal, pora roku jesień.
  • Smak słony – żywioł woda, pora roku zima.

Każdy ze smaków odpowiada konkretnym narządom wewnętrznym:

  • Smak kwaśny, wiosna wspiera pracę wątroby i woreczka żółciowego.
  • Smak gorzki, lato wspomaga serce i jelito cienkie.
  • Smak słodki, późne lato odpowiada za śledzionę, żołądek i trzustkę.
  • Smak ostry, jesień działa leczniczo na płuca i jelito grube.
  • Smak słony, zima wzmacnia nerki i pęcherz moczowy.

Pomijając pewne smaki, nieświadomie osłabiamy nasze narządy doprowadzając do braku równowagi w organizmie.

Dobierając świadomie składniki pokarmowe, możemy wzmocnić odpowiednie narządy wewnętrzne.

I to cała tajemnice gotowania według pięciu smaków, która oparta na doświadczeniach medycyny chińskiej, ukazuje się nam, może lekko owiana magią, ale w przejrzystym kole pięciu przemian zgodnie z prawami natury.

Gotowanie według pięciu smaków, jest niezwykłą przyjemnością. W zasadzie mówię o spożywaniu tak przygotowanych potraw. Jest to wyższy wymiar smakowania. Potrawy są esencjonalne, wartościowe i energetyczne.

Trzymaj się zdrowo.

Marek Grabowski

biznes internetowy i zdrowie