Pożywienie powinno być lekarstwem, lekarstwo pożywieniem (Hipokrates).

Pyszne buraczki na zimę.

Pyszne buraczki na zimę.

sie 29, 2013

Mam ciekawy przepis na buraczki od naszej koleżanki Ewy. Przerobiliśmy go zgodnie z zasadami 5 smaków i gorąco polecamy.

Przepis jest na 1 kg buraków. Buraki zetrzeć na tarce po zagotowaniu. Oczywiście gotować buraki, a nie tarkę.

Uwaga!

Oznaczenia w nawiasach pokazują do jakiego smaku należy dany surowiec. Między dodaniem poszczególnych smaków dobrze jest zachować ok. minutowe przerwy.

Następnie do buraczków dodawać;

  • [sł]      łyżkę oliwy,
  • [sł]      łyżkę miodu,
  • [sł]      łyżeczkę kminku,buraczki
  • [o]      pieprz czarny – ¼ łyżeczki,
  • [o]      drobno pokrojona cebula,
  • [sn]    sól – ¼ łyżeczki,
  • [kw]   sok z ½ cytryny,
  • [g]      szczyptę tymianku,
  • [g]      kurkuma – ¼ łyżeczki,
  • [sł]      kminek – ¼ łyżeczki,
  • [o]      imbir – ¼ łyżeczki.

Wszystko wymieszać i gotować 10 minut.

Włożyć do słoiczków i wekować 10 minut.

Te dziwne znaki oznaczają smaki: [g] – to smak gorzki, [sł] – smak słodki, [o] – smak ostry, [sn] – to smak słony i [k] – to smak kwaśny. Ważna jest właśnie kolejność dodawania tych smaków.

Pobierz przepis i wydrukuj

 

 

Smacznego!

Marek Grabowski

 

Zapraszamy do naszych programów:

Zdrowe odżywianieBiznes internetowy na bazie zdrowego odżywianiaBiznes internetowy na bazie urody