Pożywienie powinno być lekarstwem, lekarstwo pożywieniem (Hipokrates).

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa.
Pieczarkową jemy w rożnych wariantach, ale ten przepis wyszedł nam najlepiej.
Write a review
Print
Prep Time
20 min
Cook Time
40 min
Total Time
1 hr
Prep Time
20 min
Cook Time
40 min
Total Time
1 hr
Ingredients
  1. 3,5 l wrzątku
  2. 3 marchewki
  3. 1 pietruszka
  4. 70 dag pieczarek
  5. 3 cebule
  6. 2 kalarepki
  7. kawałek selera
  8. 2 łyżki smalcu gęsiego (może być kokosowy)
  9. przyprawy
Przygotowanie
[g] do wrzątku dodaj
  1. [g] szczyptę kurkumy i tymianku,
  2. [sł] 3 marchewki pokrojone w plasterki,
  3. [sł] pokrojoną w plasterki pietruszkę,
  4. [sł] 70 dag pokrojonych pieczarek (może być nawet więcej),
  5. [o] 3 drobno pokrojone cebule,
  6. [o] kalarepki pokrojone w kostkę,
  7. [o] pokrojony w kostkę kawałek selera,
  8. [sn] 1 łyżeczka soli,
  9. [k] garść pietruszki suszonej lub pęczek świeżej,
  10. [k] 1 łyżeczkę bazylii, może być również koperek,
  11. [g] 2 łyżeczki majeranku,
  12. [sł] 1 łyżeczka kminku,
  13. [sł] smalec gęsi (może być olej kokosowy),
  14. [o] ½ łyżeczki imbiru,
  15. [o] 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne,
  16. [o] ½ łyżeczki pieprzu czarnego,
  17. [o] 1 łyżeczka kozieradki,
  18. Gotuj ok. 30 minut, do miękkości. Następnie odlej połowę zupy i po zmiksowaniu dodaj ją do pozostałej części w garnku.
Gotuj jeszcze około 5 minut i dosmakuj
  1. [o] pieprzem
  2. [sn] solą.
Notes
  1. Jest w tym przepisie dołożona kalarepka, którą najlepiej dodawać świeżą i naszą. Jeśli zimą to tylko mrożoną.
marekgotuje.pl http://marekgotuje.pl/