KATEGORIA – DANIA Z WARZYW
Składniki na 6 porcje, na obiad.
Składniki:
- 1 kg selera (2 selery)
- 2 duże cebule
- 2 puszki pomidorów
- 5 ząbków czosnku
- ¾ szklanki ryżu brązowego lub dzikiego
- ¾ szklanki zmielonych orzechów laskowych, uprażonych
- Smalec gęsi
- Przyprawy.
Przygotowanie:
1. Seler pokrój w plastry 3 – 5 mm, wrzuć do wrzątku i gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie.
2. Orzechy laskowe zmiel na drobno i podpraż krótko na suchej patelni.
3. Ryż ugotuj, aby był jeszcze lekko twardy. Wsyp ¾ szklanki ryżu do 1 litra wrzątku, ugotuj i przecedź.
4. Cebulę drobno pokrój i podsmaż lekko na smalcu gęsim. W trakcie smażenia dodawaj:
- przetarty przez praskę czosnek,
- 1 łyżeczkę bazylii, garść natki pietruszki (może być suszona),
- pomidory z puszki,
- 1 łyżeczkę majeranku,
- 1 łyżeczkę kminku.
5. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami:
- Sos pomidorowy.
- Ryż.
- Orzechy.
- Seler.
- …
- Na końcu ma być seler.
6. Po wierzchu posyp pieprzem, solą, pietruszką i połóż płatki masła.
7. Zapiekaj 30 minut.
Proporcje ryżu, pomidorów i selera możesz trochę zmieniać. Nam ta proporcja smakuje najlepiej. W trakcie zapiekania sprawdzaj wilgotność i w razie potrzeby dodaj trochę wody.
Oznaczenia w nawiasach pokazują do jakiego smaku należy dany surowiec: [g] – to smak gorzki, [sł] – smak słodki, [o] – smak ostry, [sn] – to smak słony i [k] – to smak kwaśny. Między dodaniem poszczególnych smaków dobrze jest zachować ok. minutowe przerwy. Ważna jest właśnie kolejność dodawania tych smaków.
Smacznego.
Krystyna Szajewko-Grabowska i Marek Grabowski
Zapraszamy do naszych programów: