KATEGORIA – DANIA Z WARZYW
Składniki na 3 porcje, idealne na kolację,ale może być na śniadanie lub obiad.
Składniki:
- 3 jajka,
- jedna duża cebula pokrojona w kostkę,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę,
- 1 puszka pomidorów lub 2 pomidory całe,
- słodka i ostra papryka,
- sól, pieprz i inne przyprawy wg uznania (np. bazylia, kozieradka, szczypta chili, kurkuma, kminek),
- olej kokosowy do smażenia.
Przygotowanie:
- [sł] Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę,
- [o] dodaj czosnek i smaż do zeszklenia.
- [o] Następnie dodaj paprykę i smaż ok. 3-4 minuty.
- [o] Posyp ¼ łyżeczki pieprzu,
- [o] ¼ łyżeczki kozieradki.
- [o] Dalej dodaj: szczyptę chili,
- [o] szczyptę papryki ostrej,
- [sn] szczyptę soli,
- [k] 1 łyżeczkę suszonej pietruszki lub garstkę świeżej,
- [k] ½ łyżeczki bazylii,
- [k] pomidory pokrojone w kostkę,
- [g] szczyptę majeranku,
- [g] szczyptę kurkumy,
- [sł] ½ łyżeczki papryki słodkiej,
- [o] szczyptę papryki ostrej,
- [sn] sól do smaku.
Gotuj do momentu, aż sos zredukuje się (odparuje woda).
- [sł] Dużą łyżką odciśnij w warzywach 3 wgłębienia i w każde wbij po jajku.
- [o] Posyp szczyptą pieprzu
- [o] i szczyptą soli na jajka.
Przykryj pokrywką i duś do momentu, aż białka zetną się, a żółtka pozostaną płynne. Przed podaniem możesz posypać oliwkami lub zieleniną.
Danie o nazwie szakszuka (shakshouka) pochodzi z kuchni arabskiej, jest popularne także w Izraelu.
To jest danie na 3 porcje. Jeśli nie masz kogo poczęstować, zrób porcję z jednego lub dwóch jaj dla siebie (1/2 lub 1/3 porcji).
Oznaczenia w nawiasach pokazują do jakiego smaku należy dany surowiec: [g] – to smak gorzki, [sł] – smak słodki, [o] – smak ostry, [sn] – to smak słony i [k] – to smak kwaśny. Między dodaniem poszczególnych smaków dobrze jest zachować ok. minutowe przerwy. Ważna jest właśnie kolejność dodawania tych smaków.
Smacznego.
Krystyna Szajewko-Grabowska i Marek Grabowski
Zapraszamy do naszych programów: