KATEGORIA – DODATKI
Polenta jest świetnym zamiennikiem makaronu do rosołu i innych zup. Polentą można zastąpić ziemniaki i podawać z mięsem w sosie itp. Polenta działa odżywczo i wzmacniająco. Harmonizuje śledzionę i żołądek. Usuwa wilgoć z organizmu i uspokaja umysł. Jeśli chcesz ją jeść na słodko, to gotowanie kończysz przed podaniem gałki muszkatołowej. Jest to idealna potrawa dla dzieci.
Składniki na 6 – 8 porcji; dodatek do każdej potrawy.
Składniki:
- 1 litrem wrzątku
- 250 g drobnej kaszy kukurydzianej
- 2 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
- sok z cytryny
- słodka papryka
Przygotowanie:
- [g] Do garnka z 1 litrem wrzątku powoli dodaj:
- [sł] 250 g drobnej kaszy kukurydzianej i mieszając zagotuj.
Gotuj tak przez 20 – 30 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Nie żałuj mieszania. Im więcej mieszasz, tym polenta staje się sypka. Pod koniec gotowania dodaj:
- [sł] 2 łyżki masła,
- [o] szczyptę gałki muszkatołowej i pieprzu,
- [sn] szczyptę soli,
- [k] ½ łyżeczki soku z cytryny,
- [g] i szczyptę słodkiej papryki
Powstałą masę wylej na płytkie talerze i ostudź.
Przed podaniem pokrój w kostkę i włóż do talerza. Zalej rosołem i zajadaj z apetytem.
Czytaj więcej o polencie w artykule: POLENTA w zakładce „zdrowe gotowanie”.
Przepis zaczerpnięty z książki Barbary Temelie i Baetrice Trebuth – „Gotowanie według pięciu przemian”
Oznaczenia w nawiasach pokazują do jakiego smaku należy dany surowiec: [g] – to smak gorzki, [sł] – smak słodki, [o] – smak ostry, [sn] – to smak słony i [k] – to smak kwaśny. Między dodaniem poszczególnych smaków dobrze jest zachować ok. minutowe przerwy. Ważna jest właśnie kolejność dodawania tych smaków.
Smacznego.
Krystyna Szajewko-Grabowska i Marek Grabowski
Zapraszamy do naszych programów: