KATEGORIA – ZUPY
Na śniadanie, obiad lub kolację.
Składniki:
- 3 l wrzątku
- 2/3 szklanki ryżu brązowego lub basmati
- 1 łyżeczka masła
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 3 ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- 1 pietruszka
- por
- kawałek selera
- sok z cytryny
- natka pietruszki i koperek
- przyprawy
Przygotowanie:
- [g] do 3 l wrzątku dodaj: 1/3 łyżeczki tymianku,
- [sł] 1/3 łyżeczki kminku (ziarna), 1 łyżeczkę masła
- [sł] pokrojoną w talarki marchewkę, ziemniaki pokrojone w kostkę, pokrojoną pietruszkę,
- [o] pokrojoną cebulę, kawałek pora w talarkach,
- [o] ryż
- [o] 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego,
- [o] 1/3 łyżeczki imbiru, szczyptę pieprzu cayenne, 1 łyżeczkę kozieradki.
- [sn] 1 łyżeczkę soli morskiej,
- [k] szczyptę bazylii,
- [g] 1/3 łyżeczki kurkumy,
- [sł] 1 łyżeczkę masła,
- [o] rozgniecione 2 ząbki czosnku,
Gotuj, a kiedy ryż będzie miękki dodaj:
- [sn] sól do smaku,
- [k] poszatkowany koperek i natka pietruszki,
- [k] odrobinę soku z cytryny do smaku.
- [g] Uzupełnij zupę wrzątkiem, jeśli potrzeba,
- [sł] dodaj szczyptę kminku
- [o] i dosmakuj pieprzem.
Taka zupa jest pożywna, energetyczna, a zarazem lekkostrawna. Jest dobra na chłody, po okresie oczyszczania lub kiedy potrzebujemy wzmocnienia.
Oznaczenia w nawiasach pokazują do jakiego smaku należy dany surowiec: [g] – to smak gorzki, [sł] – smak słodki, [o] – smak ostry, [sn] – to smak słony i [k] – to smak kwaśny. Między dodaniem poszczególnych smaków dobrze jest zachować ok. minutowe przerwy. Ważna jest właśnie kolejność dodawania tych smaków.
Smacznego.
Krystyna Szajewko-Grabowska i Marek Grabowski
Zapraszamy do naszych programów: