Pożywienie powinno być lekarstwem, lekarstwo pożywieniem (Hipokrates).

Krakersy

KATEGORIA – PIECZYWO I PLACKI

Kategoria pieczywo i placki

Świetny dodatek zastępujący pieczywo. Możesz jeść samodzielnie, jak i z masłem, wędliną (salami), serem, jajkiem gniecionym… Krakersy są lekko uzależniające, bo smakują świetnie, ale musisz pamiętać, żeby nie przesadzać z ilością, bo… to jednak pszenica.

Składniki na 1 porcję.

Składniki:

  • 200 g mąki chlebowej
  • 100 g mleka kokosowego
  • 100 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • Dowolne dodatki: ziarna sezamu, maku, kminku
  • Dowolne przyprawy: pieprz, papryka…

Przygotowanie:

  • [k]       Do miski lub miksera wsyp mąkę i następnie dodaj:
  • [g]       ½ łyżeczki kurkumy,
  • [sł]       ½ łyżeczki kminku,
  • [sł]       mleko kokosowe,
  • [sł]       oliwę
  • [sł]       masło miękkie i rozdrobnione,
  • [o]       ½ łyżeczki imbiru w proszku,
  • [sn]     łyżeczkę soli,

Wszystkie składniki wymieszaj, zagnieć i rozwałkuj. Na rozwałkowane placki (ok. 2 – 3 milimetrów) posyp dowolne ziarna lub przyprawy. Przygnieć jeszcze raz przejeżdżając wałkiem pokrój na trójkąty lub inne kształty. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekaj w piekarniku 13 – 15 minut w temperaturze ok. 150 stopni.

Krakersy muszą lekko zbrązowieć.

Oznaczenia w nawiasach pokazują do jakiego smaku należy dany surowiec:  [g] – to smak gorzki, [sł] – smak słodki, [o] – smak ostry, [sn] – to smak słony i [k] – to smak kwaśny. Między dodaniem poszczególnych smaków dobrze jest zachować ok. minutowe przerwy. Ważna jest właśnie kolejność dodawania tych smaków.

Pobierz przepis i wydrukuj

 

 

Smacznego.

Krystyna Szajewko-Grabowska i Marek Grabowski

 

Zapraszamy do naszych programów:

Zdrowe odżywianieBiznes internetowy na bazie zdrowego odżywianiaBiznes internetowy na bazie urody