KATEGORIA – PIECZYWO I PLACKI
Świetny dodatek zastępujący pieczywo. Możesz jeść samodzielnie, jak i z masłem, wędliną (salami), serem, jajkiem gniecionym… Krakersy są lekko uzależniające, bo smakują świetnie, ale musisz pamiętać, żeby nie przesadzać z ilością, bo… to jednak pszenica.
Składniki na 1 porcję.
Składniki:
- 200 g mąki chlebowej
- 100 g mleka kokosowego
- 100 g masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- Dowolne dodatki: ziarna sezamu, maku, kminku
- Dowolne przyprawy: pieprz, papryka…
Przygotowanie:
- [k] Do miski lub miksera wsyp mąkę i następnie dodaj:
- [g] ½ łyżeczki kurkumy,
- [sł] ½ łyżeczki kminku,
- [sł] mleko kokosowe,
- [sł] oliwę
- [sł] masło miękkie i rozdrobnione,
- [o] ½ łyżeczki imbiru w proszku,
- [sn] łyżeczkę soli,
Wszystkie składniki wymieszaj, zagnieć i rozwałkuj. Na rozwałkowane placki (ok. 2 – 3 milimetrów) posyp dowolne ziarna lub przyprawy. Przygnieć jeszcze raz przejeżdżając wałkiem pokrój na trójkąty lub inne kształty. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekaj w piekarniku 13 – 15 minut w temperaturze ok. 150 stopni.
Krakersy muszą lekko zbrązowieć.
Oznaczenia w nawiasach pokazują do jakiego smaku należy dany surowiec: [g] – to smak gorzki, [sł] – smak słodki, [o] – smak ostry, [sn] – to smak słony i [k] – to smak kwaśny. Między dodaniem poszczególnych smaków dobrze jest zachować ok. minutowe przerwy. Ważna jest właśnie kolejność dodawania tych smaków.
Smacznego.
Krystyna Szajewko-Grabowska i Marek Grabowski
Zapraszamy do naszych programów: