KATEGORIA – NAPOJE I KOKTAJLE
Kawa gotowana dodaje energii. Polecam Ci właśnie kawę gotowaną. Najlepsza jest poranna. Pobudzi nerki. Nie należy pić jej gorzkiej, gdyż zablokuje wątrobę. Posłódź ją miodem. Dodatkowo do kawy w czasie gotowania można dodać cynamon, imbir, kardamon, gałkę muszkatołową, goździki, chili…
Więcej o kawie znajdziesz w artykule „Kawa gotowana czy parzona?„
Poniżej masz nasz przepis na kawę gotowaną
Składniki:
- łyżeczka kawy
- cynamon
- imbir
- kardamon
- mielona kolendra
- miód
Przygotowanie:
- [g] Do garnka (lub czajniczka) wlej szklankę wody i doprowadź do wrzenia.
- [g] Do wrzątku wsyp łyżeczkę kawy i gotuj minutę.
- [sł] Dodaj 1/4 łyżeczki cynamonu i gotuj minutę.
- [o] Następnie imbir, kardamon (na czubku łyżeczki).
- [o] Dodaj zmieloną kolendrę (na czubku łyżeczki) i gotuj minutę.
Kawa nadaje się do picia. Przecedź przez sitko do filiżanki i ciesz się radością i energią płynącą z takiego napoju. Po wypiciu takiej kawy nie wrócisz już do zaparzania.
Aby zamknąć koło smaków możesz jeszcze dodać kilka ziarenek soli [sn] i kawałek skórki z cytryny [k], ale nie jest to konieczne.
Kawę posłódź miodem.
Dokładnie tak samo możesz przygotować kawę zbożową.
My taką kawę pijemy od wielu lat codziennie rano. Daje nam siłę i energię. Nie wyobrażamy sobie poranka bez takiej gotowanej kawy.
Smacznego.
Krystyna Szajewko-Grabowska i Marek Grabowski
Zapraszamy do naszych programów: