KATEGORIA – ZUPY
Składniki na 6 porcji, na śniadanie, obiad lub kolację.
Składniki:
- 3 l wrzątku
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- 4 – 5 średnich ziemniaków
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- ¼ średniej główki kapusty
- łyżka smalcu gęsiego
- przyprawy
Przygotowanie:
- [g] do 3 l wrzątku dodaj:
- [g] szczyptę kurkumy i tymianku,
- [sł] łyżkę smalcu gęsiego (w tym momencie możesz dodać kość wołową i po dodaniu kminku gotować wywar ok. 1,5 godziny),
- [sł] ½ łyżeczki kminku,
- [sł] 4 marchewki pokrojone w plasterki,
- [sł] pokrojoną w plasterki pietruszkę,
- [sł] pokrojone w kostkę ziemniaki,
- [o] 2 pokrojone cebule,
- [o] rozgnieciony ząbek czosnku,
- [o] drobno pokrojoną kapustę,
- [o] liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego, szczyptę pieprzu cayenne,
- [o] ¼ łyżeczki kozieradki,
- [sn] łyżeczkę Vegety (naturalnej) niekoniecznie,
- [sn] sól do smaku,
- [k] szczyptę bazylii i zielonej pietruszki.
Gotuj ok. 40 minut, do miękkości. Następnie:
- [k] dosmakuj cytryną (może wystarczyć 1 łyżeczka soku z cytryny),
- [g] dodaj szczyptę majeranku,
- [sł] ¼ łyżeczki kminku.
Gotuj jeszcze około 5 minut, i dosmakuj:
- [o] pieprzem
- [sn] i solą.
Zupa jest tak smaczna, że z ochotą jemy ją na śniadanie przez 3 dni i zabieramy jeszcze ze sobą do naszego biura na obiad.
Przepis zaczerpnęliśmy (ale trochę zmodyfikowaliśmy) z książki Anny Ciesielskiej – „Filozofia zdrowia”
Oznaczenia w nawiasach pokazują do jakiego smaku należy dany surowiec: [g] – to smak gorzki, [sł] – smak słodki, [o] – smak ostry, [sn] – to smak słony i [k] – to smak kwaśny. Między dodaniem poszczególnych smaków dobrze jest zachować ok. minutowe przerwy. Ważna jest właśnie kolejność dodawania tych smaków.
Smacznego.
Krystyna Szajewko-Grabowska i Marek Grabowski
Zapraszamy do naszych programów: