KATEGORIA – NAPOJE I KOKTAJLE
Oto eliksir, który przyrządzał Król Władysław IV. Zwykł nawet mówić: „Miast śniadania łyk radości z rana”. Więcej o tym eliksirze znajdziesz w artykule „Eliksir radości na wiosnę i jesień”.
Przepis poniżej.
Składniki:
- Ziele ogórecznika 50 g
- Ziele nawłoci 50 g
- Ziele dziurawca 50 g
- Kwiat dziewanny 50 g
- Owoc głogu 50 g
- Owoc jarzębiny 50 g
- Ziele bukwicy 50 g
- 1 butelka czerwonego, gronowego, wytrawnego wina
- Miód
- Przyprawy: cynamon, goździki
Przygotowanie:
- Do miksera lub blendera dodaj wszystkie składniki.
- Zmiksuj.
- Wszystkie zioła wymieszaj i 10 łyżek wsyp do garnka.
- Wlej butelkę wina czerwonego, gronowego, wytrawnego.
- Dodaj 1 łyżeczkę cynamonu, 4 – 5 goździków.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 15 minut.
- Przecedź.
- Dodaj 4 łyżki miodu.
- Zagotuj jeszcze raz i ogrzewaj na małym ogniu ok. 5 minut.
- Gorący eliksir wlej do butelek.
Możesz wypić łyżkę eliksiru rano, na dodanie trochę radości na cały dzień. Jest również świetnym dodatkiem do herbatek ziołowych. Daje poczucie radości i spokoju. Przywraca pewność siebie i daje otwartość na mądrości życiowe.
Przepis zaczerpnięty z książki Stefanii Korżawskiej – „Ziołowe ambrozje”
Smacznego.
Krystyna Szajewko-Grabowska i Marek Grabowski
Zapraszamy do naszych programów: