KATEGORIA – DANIA Z WARZYW
Składniki na 3 porcje, idealne na kolację,ale może być na śniadanie lub obiad.
Składniki:
- 1 kg marchewki
- 4 cebule
- 1 pietruszka
- mały seler
- 150 ml przecieru pomidorowego
- Przyprawy.
Przygotowanie:
- [g] do szklanki wrzątku
- [sł] włóż startą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę,
- [o] starty seler i dodaj:
- [o] liść laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego i dusząc dalej dodawaj:
- [sł] podsmażone wcześniej na tłuszczu pokrojone cebule,
- [o] ½ łyżeczki pieprzu czarnego,
- [o] ½ łyżeczki kolendry mielonej,
- [o] 1 łyżeczkę cząbru,
- [o] ½ łyżeczki kozieradki,
- [sn] ½ łyżeczki soli,
- [k] przecier pomidorowy,
- [k] 1 łyżeczkę koperku i 1 łyżeczkę pietruszki,
- [g] ½ łyżeczki kurkumy,
- [g] 1 łyżeczkę tymianku,
- [sł] ½ łyżeczki kminku,
- [o] na czubku łyżeczki pieprz cayenne,
- [o] pieprz do smaku,
- [sn] sól do smaku.
Duś jeszcze 20 minut.
Danie możesz zjadać samodzielnie lub jako dodatek osobno do ziemniaków, kaszy, ryżu lub mięsa.
Oznaczenia w nawiasach pokazują do jakiego smaku należy dany surowiec: [g] – to smak gorzki, [sł] – smak słodki, [o] – smak ostry, [sn] – to smak słony i [k] – to smak kwaśny. Między dodaniem poszczególnych smaków dobrze jest zachować ok. minutowe przerwy. Ważna jest właśnie kolejność dodawania tych smaków.
Smacznego.
Krystyna Szajewko-Grabowska i Marek Grabowski
Zapraszamy do naszych programów: