Pożywienie powinno być lekarstwem, lekarstwo pożywieniem (Hipokrates).

Pieczywo i placki

Pieczywo i placki

lut 23, 2019

Pieczywo kojarzy się nam od zawsze z pszenicą. Ostatnie badania wykazały, że gluten, jak i sama pszenica nie do końca są zdrowe dla naszych organizmów. Pszenica jest jeszcze bardziej uzależniająca niż cukier! Wiem coś o tym.

Podobnie powinniśmy unikać żyta, jęczmienia i owsa. Dokładnie piszemy o tym w naszych programach zdrowotnych.

Dzisiaj modne jest nie jeść glutenu. Są różne opinie na ten temat. Warto jednak sprawdzić na co wrażliwy, a może uczulony jest nasz organizm. Warto czasami zrobić sobie przerwę w jedzeniu np. pszenicy i zobaczyć, jakie jest wtedy nasze samopoczucie, i… czy możemy żyć bez pszenicy.

Równie różne są podejścia do pieczywa razowego. Cała dietetyka gorąco poleca pieczywo pełnoziarniste, bo błonnik, bo witaminy i minerały… To prawda, ale musimy wiedzieć, że kwas fitowy zawarty w łusce ziarna kradnie nam alkalizujące minerały (wapń i magnez) oraz wiąże żelazo i cynk.

Pieczywo staramy się ograniczać. Najlepiej jadać je raz w tygodniu lub rzadziej.

Dlatego przedstawiamy tutaj kilka pomysłów na wypieki czasami z pszenicą, czasami bez pszenicy. W naszej kuchni stosujemy różne zboża. Ważne jest by nie jeść ciągle tego samego.

 

Krakersy